SBD-5 Dauntless / Accurate Miniatures
1/48

Rahmi Kocaman




Aslında niyetim SBD-3 yapmaktı. Çünkü benim çok beğendiğim ve bu uçağa çok yakıştığını düşündüğüm, Blue Gray(FS35159) ve Light Gray (FS36440) boyanacaktı. O an dükkanda bulunan bir ürünü almam gerektiği için mecburen SBD-5'i aldım. Bir kere kafaya takmıştım, blue gray/light gray boyayacaktım. Forumda konuyu açtığımda sağolsun Arkut imdadıma yetişti ve şu uçağı buldu

Uçağın gövdesi tam istediğim gibi blue gray/light gray boyanmış, motor kaportası ise döneminin renklerinde 3 renk olarak boyanmış ve en iyisi de forsları kitten çıkan dekalleri kesip biçerek yapabilecektim. Kör istedi bir göz diyerek başladım makede.

Önce gövde içini oluşturan ve nerdeyse tamamı interior green olacak parçaları çerçeveden çıkartıp, temizleyip, yıkadıktan sonra boyaya hazır hale getirdim.

 

Interior green ile genelini boyadıktan sonra detayları da boyayıp eskitmesini yaptım.

Dekal olarak verilen kemerleri de folyo üzerine yapıştırıp, kuruduktan sonra tırnak makasıyla kenarlarını kesip biraz etli olmalarını sağladım. Gövdeyi kapattığımda içerdeki detaylardan pek görünen bir şey kalmadı :)

Mükemmel geçen montaj ve tesviye sonrası boya denemelerine başladım. Gunze'nin Mr.Color US Navy seti ile birlikte Gunze akrilik blue gray boyalarını aldım. Maket üzerinde hem tesviye kontrol hem boya tonu için çeşitli denemeler yaptım.

Rudder, Mr. Color blue gray diğer morumsu görünen bölgeler Gunze akrilik blue gray. Tabii ki Mr. Color tercih edildi :) Modelin geneli bitince yapması sıkıntı veren ve genelde şişirdiğim ıvır zıvır detayları bu sefer öne aldım ve ilk onları bitirdim.

Ana boyayı, birisi orjinal hali olmak üzere beyaz ve gri ile karıştırıp 5 ayrı ton oluşturup Badger 200 ile attım. Bu tip gölgelemeleri boyayı çok ama çok incelterek yaptığımdan iş uzun sürüyor. Boyası ile birlikte bir kanadın gölgelemesi yaklaşık 2 saati buluyor. Bu nedenle yorulup, sıkılıp şişirmemek için parça parça yaparak genel boyasını bitirdim.

Parlak vernik sonrası forsların arkasında kalan beyaz bant ve numaraları şablon kullanarak beyaza boyadım. Kitin dekallerinden kestiğim forsları bu bantların üstüne yapıştırdığımda 11 numaralı uçak ortaya çıktı. Dekal faslını kitin içinden çıkan uyarı vb. dekallerini yapıştırıp bitirdim.

Dekalleri, çok çok inceltilmiş açık renk boyalar ile soldurup, ortama uygun hale getirdim. Referans fotolarına bakarak, 1200 zımpara ile dekalleri aslına uygun halde eskitmeye çalıştım. Referans fotolarında görülen rudder'ın ton farkını yakalamak için blue gray boyayı şişeden çıktığı haliyle kullanarak rudderı tekrar boyadım. Boyayı iyi karıştırmadığımdan olsa gerek renk fazlasıyla koyu oldu. Ancak fotolardaki kontrası yakaladığımı düşünerek böyle bırakmayı uygun gördüm. Çok inceltilmiş koyu renk akrilikleri kullanıp, Badger 200 marifetiyle panelleri kirletmeye başladım.

Metal eskitmesi hariç bütün eskitme ve kirletmeyi Badger 200 ile yaptım. Uzun süren kirletme ve eskitme seansları sonrasında şu aşamada yeter deyim, uçağı toplayıp ortaya çıkardım. Kanopi parçaları açık pozisyonda biraz problem yarattı, bizi kapat diye çok ısrar ettilerse de ben böyle bıraktım ;)

Rahmi Kocaman
Mart 2006